A painted picture describing a country changing language

Hvordan ville det foregå hvis et helt land skulle skifte sprog?

Okay, så forestil dig dette scenarie: Et land beslutter sig for at skifte sprog. Ja, det lyder fjollet, men bare bliv hængende. Befolkningen har talt, og der skal ske et sprogligt skifte. Nu skal alle tale… lad os sige svensk i stedet for dansk. Hvad sker der så?

Trin 1: At få alle til at lære det nye sprog

Lad os bare erkende det – det første trin er en gigantisk udfordring. Folk kan være stædige, og nogle vil måske slet ikke lære det nye sprog. Tænk på alle de ældre borgere, der vil insistere på, at “Det her er godt nok til mig!” mens de hælder en ekstra klat remoulade på deres hotdog.

Og det er endnu ikke det hele. Hvis vi alle skulle lære svensk, ville vi skulle lære at rulle vores ‘r’er på en helt ny måde. Vi ville skulle lære forskellen på “slut” (som betyder ‘end’ på svensk, rolig nu) og “slut” (som vi ved, det betyder noget helt andet på dansk). Der ville være forvirring, skuffede forældre, og nok mere end et par pinlige fejltagelser.

Så er der alle de institutioner, der skulle skifte sprog. Skoler, biblioteker, regeringen, politiet, ja, selv bageren rundt om hjørnet skulle pludselig begynde at bruge svensk. Og lad os ikke engang starte på alle de skilte, der skulle skiftes!

Trin 2: Den Store Sproglige Forvirring

Selvom vi alle gjorde en stor indsats for at lære svensk, ville der stadig være forvirring. Forestil dig dette scenarie: Du går ind i en butik, og butiksassistenten siger “Hej!” (som er svensk for ‘hej’). Du tror, han siger “hej” (som er dansk for ‘hej’), men han mener faktisk “hej” (som er svensk for ‘hej’). Forvirret? Præcis!

Når sproget i et land ændrer sig, vil der være en overgangsperiode, hvor folk simpelthen er forvirrede. Det vil være som at prøve at løbe et maraton på stylter. Og glem ikke de folk, der slet ikke vil skifte sprog. De vil bare blive ved med at tale dansk, og blive endnu mere forvirrede, når de får svensk tilbage. Det vil være en stor, kaotisk, sproglig rodebutik!

Trin 3: Media og popkulturen går bersærk

Når vores skift fra dansk til svensk træder i kraft, kan du vædde på, at det vil forårsage et mediemæssigt jordskælv. Tænk over det: Alle vores yndlingsserier, bøger og film skal enten dubbet eller undertekstet på ny. En hær af oversættere vil være nødvendig for at lave denne ændring, og du kan vædde på, at nogle af oversættelserne vil være forvirrende eller simpelthen forkerte. Forestil dig “Game of Thrones” på svensk, hvor dragerne brøler “Hej!” i stedet for at spy ild.

Og hvad med musikken? Ville alle danske musikere skulle begynde at synge på svensk? Ville vi have brug for nye versioner af alle Kim Larsen-sange? Og tænk på Eurovision Song Contest – vi ville gå fra “Danmark 12 point” til “Sverige…øh, den anden Sverige, 12 point”.

Trin 4: Sportens sprogskifte

Og tænk så på sport! Kommentatorerne ville skulle skifte sprog midt i en fodboldkamp. Det ville være som at skifte heste midt i en å, eller som at skifte sprog midt i en…øh, du forstår pointen. Og hvad med de danske fodboldhold? Skulle Brøndby pludselig blive til “Brändby” og FC København til “FC Köpenhamn”? Og bare vent til de første OL efter skiftet. Vi kan forvente en masse misforståelser, når kommentatorer fra andre lande forsøger at udtale vores nye svenske bynavne.

Trin 5: Den Internationale Forvirring

Endelig er der den internationale scene. Hvordan ville resten af verden reagere, når Danmark pludselig skifter til svensk? Ville de bare krympe sig og sige: “Åh, de skandinaver er på den igen”? Eller ville det forårsage internationalt kaos, når alle vores ambassader, konsulater og internationale repræsentanter skulle til at kommunikere på svensk?

Dette er ingen børneleg

At skifte sprog i et helt land ville ikke bare være en udfordring, det ville være et gigantisk, forvirrende, komisk rod. Men hey, hvis vi alle begyndte at tale svensk, ville vi i det mindste alle kunne synge ABBA-sange i deres oprindelige sprog. Så næste gang du overvejer at skifte sprog, tænk over dette: Er du klar til at høre “Dancing Queen” hver eneste dag resten af dit liv?


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *